keyboard_arrow_leftTerug naar het overzicht

Smart City Planning Groningen

Starten met een blanco vel: wat als we Groningen vanaf de grond opnieuw konden ontwerpen? Die vraag stond centraal in het onderzoek voor Next City: Groningen 2030. 

Werelden verbinden

De vastgoedafdeling heeft verstand van vastgoed en de beleidsafdelingen weten wat de gemeente op strategisch niveau allemaal wil. Een overzichtelijk wereld, zo lijkt het. Maar dan moet je elkaar wel goed verstaan. Dat was feitelijk de aanleiding voor de gemeente Groningen om Republiq in te schakelen. We werden benaderd door de directeur beleid met de vraag: “kun je ons helpen een betere opdrachtgever te worden voor de afdeling vastgoed?”

De inzet van open data maakt evidence based city planning mogelijk. Je kunt op basis van harde bewijsvoering het maatschappelijk vastgoed gerichter inzetten, namelijk op die plekken waar je als gemeente het hardst nodig bent.

180 databronnen geven het antwoord

Om Groningen helemaal opnieuw op te bouwen moesten we weten wat de stad maakt tot wat 'ie is. Dus ontleedden we Groningen tot op het bot. Met gebruik van (enorme hoeveelheden) data uit tientallen bronnen brachten we de stad in kaart. Hoe zien de verschillende buurten eruit? Welke problematiek zien we? Wat is de anatomie van de stad? Welke kruisverbanden kunnen we leggen?

Pas daarna maakten we de overstap naar vastgoed. We hebben gezocht naar alle relevante openbare informatie over maatschappelijk vastgoed. We wilden een referentie hebben. Je kunt voor een gemeente niet de vraag beantwoorden of zij veel of weinig buurthuizen hebben, als je niet weet wat normaal is. Dus wij hebben stad en land afgezocht naar databronnen en met heel veel partijen data uitgewisseld, waardoor we nu een beeld hebben van al het maatschappelijk vastgoed in Nederland. Tot aan het aantal uitgeleende boeken in de bibliotheek van Leeuwarden toe.

Alleen al voor Groningen is gebruik gemaakt van 180 datasets, afkomstig van meer dan 100 bronnen. Dat varieert van de Nationale Politie tot de Vereniging van Nederlandse Bibliotheken tot aan DUO.

Deze aanpak bracht precies aan het licht wáár verbetering te halen viel, waar tekortgeschoten werd, en — niet te vergeten — ook wat Groningen al wél heel goed deed. Die inzichten maken het voor beleidsafdelingen mogelijk om keuzes te maken voor de toekomst en de rol van huisvesting daarin.

En zo ontstond de tool Smart Cities

Naast onze bijdrage aan Next City ontstond er nóg iets moois. De gegevens die we hebben verzameld laten zich ook goed gebruiken door andere gemeenten. Bijvoorbeeld Rotterdam heeft het voorbeeld van Groningen al gevolgd. De dashboards in Smart Cities zijn flexibel (alle credits aan onze developers en analisten) en kunnen eenvoudig hergebruikt worden door andere gemeenten. Bovendien kunnen we de tool continu met nieuwe data voeden.

Republiq
{description}
Sander vertelt je graag meer

info@republiq.nl