Vastgoed staat allesbehalve stil. Het onderwijs evenmin. We blijven bouwen en puzzelen aan een nog betere huisvesting voor leerlingen en studenten. Scholen die bereikbaar zijn. Scholen die helpen om gelijke kansen te waarborgen. Een campus waar wat te beleven valt. En een gebouw dat het beste onderzoek faciliteert.
Schoolbesturen en gemeenten maken samen het IHP. Soms zijn hier nog andere (kind)partners bij betrokken zoals kinderopvang. Al dan niet aangevuld met andere (kind)partners zoals Kinderopvang. Het IHP is een gezamenlijk product om te komen tot gedragen plannen voor toekomstbestendige schoolgebouwen. Gebouwen die een bijdrage leveren aan de omgeving waarin ze staan. Waarin kinderen optimaal kunnen leren, spelen en ontwikkelingen. En waarin medewerkers kunnen werken in een gezonde en prettige werkomgeving. Gebouwen die klaar zijn voor de toekomst.
Het proces om te komen tot een gedragen IHP is vaak langdurig en intensief, waarbij het lastig is om alle relevante input voor het maken van slimme keuzes op tafel te krijgen. Onze aanpak, met hulp van ons wonderkind in vastgoeddata Pien Onderwijs, brengt hier verandering in. Wij geloven namelijk dat dit proces beter, sneller en daarmee vooral ook leuker kan. Dat de gesprekken gaan, waar ze écht over moeten gaan. En dat iedereen aan tafel dezelfde gegevens voor handen heeft, zodat er geen spraakverwarring ontstaat en alle gewenste inzichten beschikbaar zijn.
Pien is in de onderwijsdata gedoken en heeft alle relevante informatie boven tafel gehaald. Ook brengt Pien, op basis van Kwaliteitskader Onderwijshuisvesting, de kwaliteit van onderwijsgebouwen in beeld. Omdat met Pien Onderwijs alle relevante informatie al in beeld is blijft er meer tijd over om het inhoudelijke gesprek te voeren, keuzes te maken en de onderbouwing toe te lichten. Dit maakt het opstellen, en herijken, van een IHP eenvoudiger en sneller.
Samen met Pien Onderwijs zorgen wij voor een duidelijk proces. Alle betrokkenen kunnen input leveren voor het IHP. Op een gestructureerde en bruikbare manier. Omdat iedereen zijn eigen invalshoek heeft, is het van grote waarde dat iedereen zijn of haar inzichten kwijt kan in het IHP. Pien Onderwijs borgt dit aan de hand van het nomineren binnen de verschillende modules. Zodat, wanneer het IHP opgesteld wordt, er naast harde data ook zachte data gevangen kan worden.
Wij snappen dat het betrekken van de achterban een essentiële stap is binnen het opstellen van een IHP. Daarom wil Pien Onderwijs ook graag de input van de gebruikers van scholen mee kunnen nemen in een IHP. Met behulp van een (uitgebreide) vragenlijst voert ze een kwaliteitsmeting van de scholen uit. Zo vraagt ze de daadwerkelijke gebruikers van de scholen naar de beleving van de school, maar ook in hoeverre de school op dit moment bijdraagt aan het succesvol kunnen geven van het gewenste onderwijs. Deze zachte input is waardevol bij het opstellen van het IHP. Een goed gebouw hoeft namelijk nog geen goed schoolgebouw te zijn. Hiermee schetst Pien Onderwijs een compleet beeld van de stand van zaken. Dit zowel vanuit de harde kant (vanuit de data) als de zachte kant (vanuit ervaring van de gebruikers).
Doordat iedereen gebruik maakt van dezelfde data en dashboards, voorkom je spraakverwarring en aansluitingsproblemen. Pien Onderwijs heeft alle actuele data op zak en werkt er hard aan dat dit altijd de actuele stand van zaken laat zien. De gelijke informatie voor alle gesprekspartners aan tafel vormt een belangrijk startpunt om een open gesprek te voeren over de portefeuille en specifieke situaties. Dé weg naar besluiten met kwaliteit en draagvlak.
Historische ontwikkeling en prognose van leerlingaantallen per gemeente, wijk, buurt, schoolbestuur.
De prestatie van het onderwijsvastgoed in beeld. Op basis van een gebruikersenquête of op basis van een schouw door experts. Sluit aan blij kwaliteitskader.
Gebiedsgerichte analyse. Samenstelling gebouwenvoorraad in perspectief. Benchmark met soortgelijke gemeenten. Ruimtegebruik, spreiding, gelijke kansen, nabijheid en keuzevrijheid.
Reken aan strategie en ingrepen, krijg inzicht in de financiële implicaties (gebaseerd op een kostenbibliotheek). Insteek per kern, wijk of voor het geheel.
Voor alle deelnemers toegankelijk in één online omgeving. Geen gedoe met Excel lijstjes, verschillende versies en soortgelijke factoren die de aandacht afleiden van de inhoud.
Wij geloven in de kracht van eenvoud. Geen ingewikkelde uitgebreide rapporten waarin je moet zoeken naar een conclusie. Met behulp van Pien Onderwijs werken wij met overzichtelijk gepresenteerde resultaten en conclusies. Pien houdt ervan wanneer vorm en inhoud samenkomen en is hier dan ook heel zorgvuldig in. Door data op de kaart te plotten en duidelijke én relevante grafieken te tonen krijg je als gebruiker de inzichten die je nodig hebt om tot de juiste besluiten te komen. Daarnaast maakt Pien een interne benchmark voor alle scholen binnen de gemeente. Daardoor zie je snel welke scholen wat achterblijven ten opzichte van de rest. Zo kunnen we meteen van start!
Deze heldere analyses, inzichten en conclusies zijn uiteindelijk ook onmisbaar in het begeleiden van het (politieke) besluitvormingstraject.
Na het vaststellen van het IHP is Pien Onderwijs nog niet klaar, ze blijft actief. Zo kan het IHP jaarlijks up-to-date gehouden worden op basis van de laatste inzichten, eventuele vertragingen in de uitvoering of prijsstijgingen. Hiermee blijven gemeenten en schoolbesturen gezamenlijk voortdurend aan het (bij)sturen en voorkom je dat een na vier jaar een volledige herijking noodzakelijk is. Wel zo efficiënt. Zo bouw je samen verder aan toekomstbestendige schoolgebouwen.
Wij zijn klaar om aan de slag te gaan. Jullie ook?
* Standaard werken wij met 4 bijeenkomsten. De ervaring leert ons dat dit goed aantal is om ook snel de inhoud in te gaan en te voorkomen dat je eindeloos blijft praten over hetzelfde. Wanneer specifieke thema’s meer aandacht nodig hebben kunnen we hierin natuurlijk afwijken.