keyboard_arrow_leftAlle updates

Huisvesting Hogeschool van Amsterdam

Republiq
Marten Middendorp, Republiq
Geschreven door Marten Middendorp
14/01/2020

Niets zo veranderlijk als de huisvestingsbehoefte van een hogeschool. Groei van studenten, kansrijke initiatieven voor opleidingen en vernieuwingen in het onderwijs. Je weet één ding zeker: het blijft veranderen. Republiq werd gevraagd om mee te denken over een huisvestingsplan dat robuust is voor die dynamiek.

We zijn gestart met een second opinion op een groot nieuwbouwproject. Door alle gemaakte keuzes, het proces én de doelstellingen nog eens goed tegen het licht te houden — en door met ontzettend veel betrokkenen te praten — zagen we dat er andere opties waren dan alleen maar bijbouwen. Betere opties, bovendien.

Het alternatief

Nieuwbouw is de makkelijkste keuze. Maar de meest duurzame manier van bouwen is nog altijd: niet bouwen. Bij het maken van plannen keken we goed naar de huidige situatie. Hoe wordt er momenteel met de huisvesting omgegaan? Wat zijn de beperkingen? Liggen er kansen voor de toekomst? Wat meteen opviel? Dat de hogeschool beter kon investeren in een betere bezetting en benutting dan in het bijbouwen.

Naast de huidige situatie keken we ook naar wensen. Wat bleek: er was behoefte aan ruimte voor ontmoeting, ruimte voor samenwerking en er waren vooral veel ideeën over onderwijsvernieuwing. En die nieuwe onderwijsvormen passen niet zo goed in klassieke klaslokalen.

Allemaal zaken waarop nieuwbouw niet per se het antwoord is. Tel daarbij op dat de bestaande gebouwen van de HvA allemaal van goede kwaliteit en goed onderhouden zijn én uitstekende ligging hebben ten opzichte van het openbaar vervoer, dan wordt al snel duidelijk dat verbetering elders te behalen is.

Die verbetering kreeg vorm in een nieuwe huisvestingsvisie die Republiq samen met de HvA opstelde. Kern van die visie is een nieuwe werkomgeving voor docenten, meer diversiteit voor andere vormen van onderwijs en vooral véél ruimte voor studenten en docenten om elkaar te ontmoeten. Daarmee ligt er een robuust plan voor de hogeschool van de toekomst en lukt het tegelijk om iets bewuster met vierkante meters om te gaan.
 

Polonaise

De eerlijkheid gebied te zeggen: in eerste instantie was niet iedereen blij met de nieuwe plannen. Maar (er is altijd een maar): een advies geef je niet voor niets. De rector verzuchtte op een gegeven moment dat alle ingewikkelde managementvraagstukken van de hogeschool samenkomen in de huisvesting. En dat maakt dit soort vraagstukken zo intens en interessant.

Onze second opinion — gevolgd door de huisvestingsvisie — voor de Hogeschool van Amsterdam heeft een langdurige, significante impact. Alle 46.000 ingeschreven studenten, 3.100 fte aan docenten en ondersteunend personeel hebben profijt van de gemaakte keuzes. Het ruimtegebruik (en daarmee de toekomstige huisvestingslast) kan met 10 tot 15% omlaag. En dat biedt kansen om geld vrij te spelen voor waar het echt om draait: goed onderwijs.