keyboard_arrow_leftAlle updates

Maankwartier in control

Republiq
Geschreven door Peter Korst
12/03/2019

Hoe voorzie je een stad van een volledig nieuw hart? In Heerlen weten ze inmiddels het antwoord op die vraag. Vanaf de oprichting in 2014 is Republiq betrokken bij Maankwartier, waarin het gehele stationsgebied van Heerlen opnieuw wordt opgebouwd.

Een nieuw NS station verbindt eindelijk het noordelijk en zuidelijk deel van de stad. Jaarlijks passeren hier 9 miljoen mensen met uiteenlopende bestemmingen. Wonen, werken, reizen, winkelen: al deze functies komen bij elkaar.

In een project waarbij zo veel stakeholders betrokken zijn is het nuttig als iemand zich — volledig toegewijd — over de financiën ontfermt. Woningcorporatie Weller schakelde Republiq in precies dat te doen.

In de maneschijn

Ontwerper en beeldend kunstenaar Michel Huisman stond aan de wieg van het project. Hij bedacht ook de naam 'Maankwartier'. Het ging destijds slecht met de stad — het enige schijnsel dat de stad Heerlen kon verlichten kwam van de maan. Huisman, zelf geboren en opgegroeid in Heerlen, legde zijn hart en ziel in het nieuwe plan: "We zitten op een kantelpunt, maar met Maankwartier kantelen we de goede kant op. Maankwartier is het geneesmiddel voor de stad. Het geeft de stad weer energie en kritische massa. Heerlen wordt weer beter."

"We zitten op een kantelpunt, maar met Maankwartier kantelen we de goede kant op." Michel Huisman, ontwerper Maankwartier.

Groot, groter, grootst

Zoals gezegd zijn er veel partijen betrokken bij Maankwartier: bewoners, de stad, ontwikkelaars, beleggers, exploitanten en bouwers. Logisch, want het project heeft een enorme impact op heel Heerlen. Met een totale investering van 180 miljoen euro is Maankwartier dan ook een gigantisch project. Tel daarbij op dat we te maken hebben met een complexe wijk, een prachtig maar zeer ambitieus ontwerp en continu veranderende regelgeving en je kunt je voorstellen waarom wij als Republiq onze handen vol hebben om grip te houden op de financiën en de afspraken in het project.

 

Land in zicht

De eerste stappen voor Maankwartier werden al in 2007 gezet — de bouw startte enkele jaren later in 2012. Inmiddels naderen we de afronding van het project dat uit drie delen bestaat ('Noord', 'Zuid' en 'Plaat') — waarbij Noord inmiddels zo goed als klaar en reeds bewoond is.

De overige twee delen (waarvan Plaat ook een volledig nieuw NS station omvat) worden naar verwachting in 2018 of 2019 afgerond, waarmee Heerlen een flinke klus armer is, maar een prachtig nieuw hart rijker.