keyboard_arrow_leftAlle updates

Mooiland realiseert duurzaam project in ‘s-Hertogenbosch

Republiq
Geschreven door Gijs Kant
16/12/2020

Met de aankoop van twee kantoorpanden van zorginstelling Vivent is woningcorporatie Mooiland dit project in 2017 gestart. Het plan bevat de transformatie van één kantoorgebouw naar  appartementen en sloop-nieuwbouw van het andere kantoorgebouw. Daarmee voegt Mooiland zo’n 110 appartementen toe aan haar bezit in ’s-Hertogenbosch. Republiq vervult, sinds begin 2020, de rol van ontwikkelaar namens Mooiland.

Duurzame bijdrage

Het tekort aan (sociale) woningbouw in ’s-Hertogenbosch is groot. Zo is de ambitie van de gemeente om in de periode 2020-2030 zo’n 10.500 woningen te realiseren. Republiq is trots dat we daar met dit project een mooie, duurzame bijdrage aan leveren. En dat op steenworp afstand van ons kantoor in ’s-Hertogenbosch, aan de rand van het centrum en aan het water (De Aa).

Het project is opgestart in 2017 waarbij Mooiland in een projectteam met De Vries Ontwikkeling, Zegers Bouw en Loko Architecten een plan heeft gemaakt voor de openbare verkooptender. Dit was uiteindelijk het winnende plan en zorginstelling Vivent is overgegaan tot verkoop van de kantoorpanden. Na een ontwerpproces waarin de transformatie voor technische uitdagingen zorgde is een passend ontwerp uitgewerkt. Voor de nieuwbouw zijn verschillende varianten onderzocht en wordt nu de laatste hand gelegd aan de planuitwerking.

"Op het dak komen zonnepanelen en zo wordt duurzame energie opgewekt. "

Twee projecten: transformatie en nieuwbouw

Voor de transformatie worden de constructie en bestaande structuren van het kantoorpand zoveel mogelijk hergebruikt. De 36 appartementen zijn verdeeld over 6 verdiepingen, gasloos, energiezuinig en variërend in grootte van 45-90 m2 GBO. Op het dak komen zonnepanelen en zo wordt tevens duurzame energie opgewekt. De transformatie start november 2020 en wordt in de zomer van 2021 opgeleverd.

Voor de nieuwbouw wordt een woontoren van 12 lagen gerealiseerd met circa 65-75 sociale huurappartementen van gemiddeld 65 m2 GBO. De duurzaamheidsambitie van Mooiland gaat verder dan de wettelijke vereisten van BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen), met name op het gebied van isolatie. Dit komt het wooncomfort ten goede. Ook deze appartementen zijn gasloos en energiezuinig, mede door de zonnepanelen op het dak. De sloop van het bestaande kantoorpand start in de zomer van 2021 en oplevering is eind 2022 gepland.