keyboard_arrow_leftAlle updates

Onderzoek vastgoed universiteiten

Republiq
Marten Middendorp, Republiq
Geschreven door Marten Middendorp
15/08/2018

De Nederlandse universiteiten zijn van plan om de komende jaren ruim 3 miljard euro te investeren in hun huisvesting. Verkeerde keuzes met vastgoed kunnen grote gevolgen hebben. Een aantal incidenten bij grote onderwijsinstellingen vormde voor de Rekenkamer reden om het vastgoedmanagement bij de universiteiten te onderzoeken.

Republiq als kennisbron

Om extra kennis over vastgoed bij onderwijsinstellingen (en de daarbij behorende financiën, sturing, financiering en organisatie) te verkrijgen, vroeg de rekenkamer Republiq om mee te werken aan het onderzoek. Hiervoor analyseerden we de jaarrekeningen van alle universiteiten en hebben we bij zes universiteiten verder ingezoomd op de huisvestingsplanning en de projecten.


Impact

Investeren in goede huisvesting is voor universiteiten geen doel op zich, maar staat in dienst van hun kerntaken: goed onderwijs, onderzoek en valorisatie. Het onderzoek bracht gelukkig geen grote onverwachte risico’s in beeld, maar de rekenkamer deed wel een aantal aanbevelingen voor betere vastgoedsturing.

Voor de geïnteresseerden: het rapport is hier online te lezen. De lessons learned over vastgoedmanagement heeft de Rekenkamer samengevat in dit boekje. Die lessen zijn ook interessant voor andere sectoren!