Het zijn spannende jaren voor woningcorporaties als het gaat om verduurzaming. Langzaamaan worden de klimaatdoelen duidelijk. Het ultieme doel is om binnen 30 jaar een drastische vermindering (95%) van de CO₂-uitstoot te realiseren. Min of meer CO₂-neutraal dus. Dit doel is vastgelegd in het akkoord van Parijs en bekrachtigd in het Klimaatakkoord. In 2050 energieneutraal. Je zou dat kunnen vertalen naar een gewenst tempo van ongeveer 3% CO₂-reductie per jaar. Dat is een helder doel. Simpel te onthouden en simpel te meten.
Onze opdrachtgevers worden onrustig: ze willen en moeten vooruit. De grote vraag is: hoe. Hoe prioriteer ik? Hoe organiseer ik? Hoe weet ik dat het goede doe? Beslissen onder onzekerheid dus. Niet gemakkelijk. Maar dat is wel precies het type vraagstukken waar wij ons in thuis voelen.
De verduurzaming is een ongekende opgave. Die opgave vertalen naar een werkprogramma is een stoeipartij met veel dimensies; en dus veel ruis. Dit terwijl eenvoud de route is naar versnelling. En die versnelling is nodig. Republiq helpt daarbij. In ons whitepaper gaan we in op de vraag hoe je kan versnellen. Aan de hand van een checklist en stappenplan kun je aan de slag om te komen tot een effectief beleid.
We spreken regelmatig over hoe je duurzaamheid kan aanpakken: bekijk hier ons webinar en onze kennissessies op het Corporatieplein.
De corporatiesector en haar huurders werken hard aan de verduurzaming van hun vastgoed. Bij Republiq vinden we dat de koplopers in de sector een schouderklopje verdienen. Daarom vergelijken wij op basis van open data de CO2-reductie van alle woningcorporaties in Nederland. En de grootste bespaarders, die belonen we ieder jaar met onze duurzaamheidsprijs! De top uit 2021 vind je hier.
Ons wonderkind in vastgoeddata. Pien werkt stiekem al een hele tijd bij Republiq. Eigenlijk vanaf dag één, maar toen vooral achter de schermen. Tegenwoordig is ze wat meer op de voorgrond getreden. Ze is ons wonderkind in vastgoeddata — een tool die ons helpt met het visualiseren van data, het maken van begrotingen, het voorbereiden van complexsessies en het vormen van beleid. Maar Pien is er niet alleen voor ons. Pien is er voor iedereen die haar hulp kan gebruiken.
Pien doet alles elektrisch. Beter voor het milieu. Toegegeven: als artificiële assistent heeft ze gemakkelijk praten. Maar haar overtuiging is er niet minder om. Daarom helpt Pien je om kansen om te verduurzamen duidelijk op je netvlies te krijgen. Van al jouw woningen zijn berekeningen gemaakt. Pien doet voorstellen voor verduurzamingspakketten en geeft investeringskosten, CO2-reductie en de verlaging van de energierekening. Zo maak je concreet duurzaamheidsbeleid. Zo maak je een onderbouwde begroting. Pien laat graag zien wat ze kan. Bekijk hier wat ze kan.