Terug naar Kennis

Alwel: Vizier op duurzaamheidsdoelen 2050 door inzet van innovatieve data en tools

Kees
C. den Dekker MSc.
06 531 880 86
k.den.dekker@republiq.nl
Kees
C. den Dekker MSc.
06 531 880 86
Krijgt met zijn vrolijkheid en enthousiasme iedereen warm voor vastgoed en data. En voor broodje Kees tijdens de lunch.

Als woningcorporatie wil je op basis van goede, kwalitatieve informatie de juiste keuzes maken. Het belang van sturingsinformatie is inmiddels dan ook steeds meer geland in de sector. Maar hoe je de juiste inzichten haalt uit nullen en enen verschilt. Anke Struijs, Adviseur Duurzaamheid bij Alwel, neemt CorporatieGids.nl mee en legt uit hoe de Brabantse corporatie dit aanpakt: “Sturingsinformatie is essentieel; een fout onderbuikgevoel kan er immers voor zorgen dat je volledig van koers raakt.”  

Het gebruik van sturingsinformatie is anno 2022 doorgedrongen tot alle lagen van de organisatie, begint Anke het gesprek. “Ik werk zelf op de afdeling Strategie en Waardesturing, en daar alleen maken we hier op verschillende manieren al gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan vastgoedsturing, maar ook bij het opstellen van wijkvisies, sturen op leegstand en reparaties of bij het oplossen van problemen rondom leefbaarheid. Het is onze gedachte dat door het goed inzetten van deze data, we betere beslissingen kunnen maken.”

De juiste koers

‘Meten is weten’ is de visie die Alwel hanteert bij het maken van betere beslissingen. “Gebruikmaken van sturingsinformatie is voor ons dé manier om te kijken waar we staan en naar toe gaan als organisatie. Je kunt immers sturen op een onderbuikgevoel en denken dat je goed bezig bent, maar een kleine misvatting kan ervoor zorgen dat je volledig van koers raakt. Een praktisch voorbeeld hiervan is het sturen op energielabels. De slechtste labels zijn namelijk niet altijd de meest vervuilende woningen.”

Eén waarheid

Het maken van goede beslissingen vraagt onder andere om goede datakwaliteit. “Dat begint bij het vastleggen van gegevens. Shit in betekent immers shit out, dus je wilt borgen dat wanneer iets verandert, je dit zo vroeg mogelijk in het proces aanpast op één plek in het systeem. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de energieprestatie van ons bezit, is het enorm belangrijk dat we weten of er enkel of dubbel glas in een woning zit. Anders krijgt de woning misschien een slecht energielabel terwijl de werkelijkheid anders is.”

“Ook de continuïteit is erg belangrijk,” gaat Anke verder. “Je wilt immers voorkomen dat je schiet op een bewegend doel. In mijn werk ben ik bijvoorbeeld bezig met duurzaamheid, maar het doel en de methodiek wijzigen nog weleens. Dan is het zaak om hier – zo ver dat mogelijk is – op te anticiperen en wanneer iets verandert snel bijstuurt.”

Dynamische routekaart

Omdat Alwel beschikt over enorm veel data, is het ook belangrijk dat je de gegevens op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk maakt voor medewerkers. “Om ons hierbij te helpen maken we nu al twee jaar gebruik van Pien, wonderkind in vastgoeddata. Pien is software én data ontwikkeld door Republiq,” vertelt Anke. “Binnen de duurzaamheidsmodule maken we onze eigen data beschikbaar en vullen dat aan met data van bijvoorbeeld netbeheerders en data zelf ontwikkeld door Republiq. Waar we voorheen alleen een statische routekaart hadden die moest worden geüpdatet bij nieuwe wetgeving, kunnen we nu makkelijk en dynamisch inspelen op nieuwe ontwikkelingen.”

Targets voor 2050

De data en analyses vanuit Pien helpen Alwel bij het maken van betere beslissingen. Anke: “De rapportages maken wij vervolgens beschikbaar voor medewerkers of gebruiken we voor sturing naar het management. Hierdoor kunnen we bij gesprekken over de koers of strategie gebruikmaken van feiten. Een voorbeeld is onze routekaart richting een CO2-neutraal en gasloos bezit in 2050. Voordat we gebruikmaakten van software, dachten we dat we goed bezig waren. Maar uiteindelijk bleek dat we – in het huidige tempo – het doel niet zouden halen. Dat was voor Alwel een reden om een tandje bij te zetten, zodat we de targets voor 2050 wél redden.”

Werkelijk energieverbruik

Sturingsinformatie helpt Alwel niet alleen bij het energetisch verbeteren van haar bezit, maar ook richting haar bewoners. “Een van de functionaliteiten van Pien laat ons het werkelijke energieverbruik koppelen aan een woning. Vroeger konden we dat opvragen maar mochten we – vanwege privacyredenen – dat niet per woning meten. De software doet dat nu slim op basis van verbruiksdata en energiekenmerken van de woning. Hierdoor zien wij wat de minst energiezuinige woningen zijn en kunnen we deze prioriteit geven. Maar we zien ook wat energiezuinige woningen zijn waar toch veel energie verbruikt wordt. Dit inzicht is mogelijk doordat in de software gebruik wordt gemaakt van de energieverbruiken van meer dan 1,7 miljoen corporatiewoningen. Hiermee kunnen wij vervolgens huurders gericht helpen, bijvoorbeeld door het inzetten van een energiecoach.”

Steeds betere beslissingen

Het gebruik van sturingsinformatie smaakt volgens Anke naar meer. “Ik denk dat we de komende jaren steeds meer hieruit gaan halen. We willen het gebruik inbedden in onze processen zodat het een vaste plek in bijvoorbeeld vastgoedsturing krijgt. Dat zal tijd kosten, maar zodra het is ingeburgerd en iedereen het belang inziet en eraan meewerkt, zullen we als Alwel in staat zijn steeds beter beslissingen te maken.”

Bron: CorporatieMedia. Foto: Alwel

Download(s)

Download(s)

Gerelateerd

Krijtland Wonen: Goed assetmanagement door meer samenwerken en beter gebruik van interne én externe data

Lees meer

Alwel: Vizier op duurzaamheidsdoelen 2050 door inzet van innovatieve data en tools

Bekijk video