keyboard_arrow_leftAlle updates

Duurzaamheid: spijt van no-regret?

Republiq
Geschreven door Kees den Dekker
27/03/2019

Woningcorporaties staan voor de uitdaging om de woningportefeuille voor 2050 CO2-neutraal te maken. Daarbij staat de betaalbaarheid van wonen onder druk door de stijgende energielasten. Het sturen op betaalbaarheid zit bij corporaties in de genen. Sturen op duurzaamheid is nog volop in ontwikkeling. Met verstandig beleid sla je twee vliegen in één klap.
 

Als beleid zien we regelmatig dat er de komende jaren alleen geïsoleerd wordt, “daarna kijken we verder”. Voor de ene woning is alleen isoleren een prima optie. Voor de andere woning is de combinatie met bijvoorbeeld zonnepanelen de beste investering. Waar begin je met verduurzamen? Hoe maak je deze keuzes en voorkom je spijt? Wij rekenen met ons duurzaamheidsdatamodel meer dan 1.300 scenario’s voor je uit die antwoord geven op deze vragen.

Duurzaamheidsdatamodel

De verduurzamingsopgave is voor iedere corporatie anders en hangt af van de samenstelling van het bezit. We hebben bijna 200 woningtypen met ieder een eigen duurzaamheidsprofiel gevonden. Daarnaast zijn er veel verschillende maatregelen om CO2 te reduceren. Deze technische jungle hebben we tot een overzichtelijke menukaart met een aantal maatregelen teruggebracht. Per maatregel weten we o.a. de kosten, opbrengsten en de CO2 winst. Daarmee kan uiteindelijk bepaald worden wat de reductie van één kilogram CO2 kost.

 

Onderbouwde keuzes

Aan de hand van een eenvoudig voorbeeld leggen we uit dat het loont om keuzes rond verduurzaming data-gedreven te benaderen. Bijvoorbeeld een rijwoning uit de jaren ’60/’70 met een schuin dak en energielabel C. De woning verkeerd grotendeels nog in de originele staat. Wellicht heeft jouw corporatie die ook in bezit? Deze woning stoot 4.700 kg CO2 uit. Wat is de verstandige investering vanuit duurzaamheid én betaalbaarheid gezien? We vergelijken twee investeringen: alleen isoleren versus isoleren én het aanbrengen van zonnepanelen. Deze twee scenario’s zijn in de onderstaande afbeelding respectievelijk het groene en roze bolletje. Op de verticale as staat het te investeren bedrag uitgedrukt in euro per woning. Op de horizontale as is de CO2-winst per woning in kilogram per jaar weergegeven.

               

Het alleen isoleren van deze rijwoning kost ruim € 6.400,- euro. Met deze investering bespaar je op jaarbasis 960 kg CO2 . De besparing op de energierekening is per maand € 30,-. Het scenario isoleren én aanbrengen van zonnepanelen kost ongeveer € 13.600,-. Dit levert een CO2 reductie op van 2.500 kg en een € 80,- euro lagere energierekening.
 


Kunnen we met het duurzaamheidsdatamodel alle onzekerheden in de energietransitie uitsluiten? Nee, helaas niet. Met het model voorkom je wel spijt bij het maken van keuzes rond bewezen verduurzamingstechnieken. Maak de beste keuzes voor klimaat én huurder. Doe het met data! De investering in isolatie én zonnepanelen kost minder per kg gereduceerde CO2, draagt aanzienlijk meer bij aan de betaalbaarheid en verdient zich sneller terug. Meer investeren loont dus in dit geval. Bij andere woningtypen is wellicht “less is more” de beste strategie. In dat geval isoleer je alleen en breng je geen zonnepanelen aan.

 

Neem contact op

Wil je ook weten waar in jouw portefeuille kansen liggen om de betaalbaarheid te vergroten en CO2 te reduceren? Deel jij graag kennis en data over duurzaamheid met collega corporaties? Neem dan contact op met Kees. Hij vertelt je graag meer over het duurzaamheidsdatamodel en de samenwerking hierbij tussen andere corporaties.