keyboard_arrow_leftAlle updates

Onze Watertoren weer eigentijds

Republiq
Marten Middendorp, Republiq
Geschreven door Marten Middendorp
13/08/2019

Al vrij snel nadat we de Watertoren hadden betrokken, bleek dat er behoefte ontstond aan meer ruimte. Niet zo gek, want we groeiden hard. En dus moesten de watertanks eraan geloven.

Boven ons kantoor heeft de watertoren twee tanks van ieder 180.000 liter. Ze zijn al sinds 1950 buiten gebruik, maar nog in originele staat. Door de tanks open te slijpen ontstond een zee aan ruimte: plek voor de zesde én een zevende verdieping.

Stap voor stap

In overleg met de eigenaar hebben we besloten om de verbouwing zelf uit te voeren. We hadden een duidelijke visie én ideeën over de uitvoering. Dit was een geweldige kans om het precies te maken zoals we het zelf voor ons zagen. Samen met de architect werkten we de ideeën uit tot een plan waar zowel wij, de monumentencommissie áls de eigenaar blij van werden.

Je zou denken dat een bedrijf als Republiq dan de meest innovatieve aanbesteding uitschrijft. Nou, eigenlijk niet. We zijn op zoek gegaan naar liefhebbers. Vakmensen die niet praten over risico’s, maar gewoon even een tandje bijzetten als het tegenzit. Oplossers die we vertrouwden om samen het avontuur aan te gaan. We zijn blij met de hulp van de gedreven en getalenteerde krachten van de staalslijper, de aannemer, de schilder, de architect en de interieurontwerper. Want die expertise bleek onmisbaar.

"Omdat we zo'n duidelijk idee hadden én we dachten het goedkoper te kunnen uitvoeren, zijn we het gewoon zelf gaan doen." Peter Korst, Republiq.

Slijpen tot je 4.000 kilo weegt

Hóe veel er moest gebeuren, dat blijkt misschien het beste uit de cijfers. Op 21 december werd de eerste slijptol tegen het soms wel 4 centimeter dikke staal van de watertanks gezet. Enkele weken later had maar liefst 4.000 kilo van datzelfde staal de Watertoren verlaten. Met een speciekuip vol versleten slijpschijven er achteraan.

 

Pics or it didn't happen

Ja, we weten het — eerst zien, dan geloven. Gelukkig zijn er meer dan genoeg foto's gemaakt van tijdens én na de verbouwing die we met (gepaste) trots delen.

Republiq, voor al uw verbouwingswerkzaamheden?

Nou, niet echt. De reden dat we dit als succesverhaal noemen is omdat we trots zijn op de manier waarop we deze klus zijn aangevlogen. En omdat we denken dat je in dit project veel van onze stijl kunt herkennen: goed nadenken voordat we het ontwikkelrisico aangingen, het betrekken (en betrokken houden) van alle stakeholders, het aansturen van een heleboel derde partijen en ondertussen de planning en het budget nauwlettend in de gaten houden. Dat lijnt goed op met wat we voor onze opdrachtgevers ook doen.