keyboard_arrow_leftAlle updates

Routekaart maatschappelijk vastgoed

Republiq
Marten Middendorp, Republiq
Geschreven door Marten Middendorp
15/05/2020

Donderdag 7 mei kwam de sectorale routekaart maatschappelijk vastgoed van de VNG uit. Met de uitnodiging aan gemeenten om een eigen routekaart op te stellen. Republiq heeft het afgelopen jaar de onderliggende rekensommen gemaakt. Vandaar dat we snel met een samenvatting kunnen komen. Voor ambitieuze koppensnellers die geen tijd te verliezen hebben een samenvatting in 10 punten:

 1. Het doel is helder: in 2050 95% minder CO₂ en alle gebouwen aardgasvrij.
   
 2. Het werkt inspirerend als je als gemeente het goede voorbeeld geeft.
   
 3. Ondanks mooie voorbeelden bij gemeenten, kan en moet het sneller.
   
 4. De routekaart is niet vrijblijvend, de voortgang wordt gemonitord (met extra regelgeving achter de hand).
   
 5. Met een mix van maatregelen kunnen de doelen gehaald worden. Ongeveer 40% van de gebouwen wordt met huidig vernieuwingstempo voor 2050 al nieuw gebouwd. Maak die aardgasvrij en energieneutraal. Verduurzaam verder 42% van de gebouwen naar energieneutraal (zonnepanelen, flink isoleren van dak, gevel en vloer en een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet). Maak de overige 18% van de gebouwen alleen aardgasvrij (warmtepomp of aansluiting op het warmtenet). Dit laatste is qua comfort niet de meest wenselijke oplossing maar wel een geschikte strategie voor de bijzondere gebouwen.
   
 6. Voor veel gebouwen zijn onrendabele investeringen nodig. De kosten voor verduurzamen van het eigen vastgoed bedragen circa € 9 miljard (15% daarvan verdient zich terug in de energierekening en 15% kun je aanmerken als onderhoud dat sowieso moest gebeuren). Al deze bedragen zijn duizelingwekkend. Om het een beetje in perspectief te plaatsen: gemeenten zullen tot 2050 naar verwachting ongeveer € 44 miljard uitgeven aan planmatig onderhoud en vervanging van het eigen maatschappelijk vastgoed. En goed om te bedenken dat er 30 jaar de tijd is.
   
 7. Wil je kort door de bocht rekenen aan je eigen vastgoed? Reken dan € 350,- per m² BVO. Weet je bij het lezen van deze samenvatting niet precies hoeveel m² je hebt? Doe het aantal gebouwen dan maal 1.000 m².
   
 8. De verantwoordelijkheid van gemeenten gaat verder dan het eigen vastgoed. De routekaart van VNG gaat over 36.000 gebouwen. Als je ook sport en onderwijs meerekent zijn er 57.000 gebouwen die door gemeenten moeten worden verduurzaamd.
   
 9. VNG uit grote zorgen over de kennis en uitvoeringscapaciteit bij gemeenten.
   
 10. VNG benadrukt de noodzaak voor extra geld. Er is nog geen dekking voor de meer-investeringen. Het uitgangspunt van het Rijk is vooralsnog financiering uit bestaande budgetten.
   

Lees hier het hele rapport van de VNG.