keyboard_arrow_leftAlle updates

Benchmark gemeentelijk vastgoed 2019

Republiq
Geschreven door Ingrid Janssen
02/10/2019

Download


De resultaten van de Benchmark Gemeentelijk Vastgoed 2019 zijn bekend. Die laten zien dat het aantal panden dat bij gemeenten op de verkooplijst staat, afgelopen jaar is toegenomen. Gemeenten geven aan 13,3% van de panden in eigen bezit te willen verkopen. In 2018 was dit aandeel 8,7%. Het zijn met name de panden die niet ingezet worden voor één van de gemeentelijke beleidsdoelen die worden verkocht.

 

Het onderzoek, een samenwerking van TIAS School for Business & Society en Republiq, is dit jaar voor de vierde keer uitgevoerd. De benchmark toont niet alleen strategische keuzes in de vastgoedportefeuille. Ook vergelijkt de benchmark prestaties als huuropbrengsten, onderhoudskosten en leegstand. Na drie jaar benchmarken kunnen hier ook zinnige uitspraken over worden gedaan. Zo valt op dat voor ruim 1.000 panden ten opzichte van vorig jaar een verbetering van de labeling van de gebruiksdoelen heeft plaatsgevonden. Dit is mede het gevolg van een verbeterslag van de data bij de deelnemers ten behoeve van strategische sturing.

 

Naast het aantal panden dat op de verkooplijst staat, vielen er ook een heleboel andere dingen op. Bijvoorbeeld dat van 58% van de gemeentelijke panden het energielabel niet bekend is. Maar ook dat 13% van de panden dat geen specifiek beleidsdoel dient, leegstaat. Of dat 53% van de panden zonder specifiek beleidsdoel gelabeld is om te behouden. Maar er is natuurlijk ook weer gekeken naar het aantal vierkante meters beschikbare voorzieningen per inwoner. En de spreiding van de beleids- en normhuren in de portefeuille. 

 

Nieuwsgierig geworden? Download dan de marktrapportage van de Benchmark Gemeentelijk Vastgoed rechts op deze pagina.