keyboard_arrow_leftAlle updates

Vestia werkt met Pien

Republiq
Geschreven door Kees den Dekker
01/02/2021

In september lanceerden we Pien; ons wonderkind in vastgoeddata. Inmiddels zijn er verschillende klanten mee aan het werk, en sinds kort ook Vestia. We vroegen Dennis Pronk, Portefeuillemanager bij Vestia naar zijn eerste ervaringen.

Wat wil Vestia bereiken met de inzet van Pien?

Vestia heeft met 65.000 woningen een enorme opgave om deze portefeuille CO2-neutraal te maken. Meer dan de helft van deze portefeuille heeft een bouwjaar voor 1974 en bestaat uit meergezinswoningen. Dit maakt de opgave niet alleen complex maar ook duur. We hadden tot nu best veel informatie over de opgave maar geen centraal systeem, wat het beheer ingewikkeld maakt. Daarnaast ontbrak het aan een tool om voor mij als portefeuillemanager scenarioanalyses te maken specifiek op duurzaamheid. Wij weten dat het onwaarschijnlijk is dat onze portefeuille in 2050 CO2-neutraal is maar konden nooit aangeven waar we dan wel staan in 2050. Gezien de financiële situatie van Vestia moeten wij onze investeringscapaciteit zo optimaal mogelijk inzetten. Hier helpt Pien ons mee door inzichtelijk te maken welke complexen met relatief goedkope ingrepen op het wenselijke kwaliteitsniveau te brengen zijn en welke op dit moment nog duur zijn. Dit confronteren we met ons reguliere investeringsprogramma en de meerjaren onderhoudsbegroting om op complexniveau een goede duurzaamheidsstrategie te maken.

"Ik heb er vertrouwen in dat we met Republiq niet alleen werken aan een duurzame voorraad maar ook aan een duurzame relatie."

Hoe kijk je terug op de technische implementatie en samenwerking?

Wij vinden het belangrijk dat de relatie met onze partners op basis van gelijkwaardigheid is, waarbij onderling vertrouwen essentieel is. Hier is wat mij betreft vanaf het eerste contactmoment sprake van. Ik heb  er vertrouwen in dat we niet alleen werken aan een duurzame voorraad maar ook aan een duurzame relatie.

De technische implementatie is eigenlijk vlekkeloos verlopen. Republiq heeft een duidelijk dataset-format aangeleverd en deze is door onze ICT-collega’s ingevuld. De feedback vanuit Republiq was dat Vestia qua aantallen vhe’s de grootste klant tot nu toe was, maar toch is de implementatie nog nooit zo snel gegaan. Dus complimenten voor zowel de technische mensen van Republiq als van Vestia.

 

Wat zijn jullie eerste ervaringen?

We zijn afgelopen week live gegaan dus kan ik nog geen uitgebreid antwoord geven over de inhoudelijke werking en output van Pien. Wel kan ik zeggen dat de performance goed is en de interface ziet er mooi en gebruiksvriendelijk uit. In de 2e week van februari beginnen we een training voor de asset managers dus dan gaan we echt live. De start is in ieder geval hoopgevend.

 

Ben je ook benieuwd wat Pien voor jou kan betekenen? Bekijk hier wat Pien allemaal kan of vraag een demo aan.